175
23بهمن1400|16: 09
دستگاه cam
دستگاهCAM ،دستگاهی دانش بنیان ،ثبت اختراع شده ،مورد تایید بسیاری از متخصصین اپتومتری ، و بی نظیری است که به تازگی پا به عرصه درمان تنبلی چشم گذاشته است.
دستگاه CAMبه این دلیل اینگونه نامیده شده که دانشمندی به نامCAMPBELL از دانشگاه کمبریج بریتانیا برای اولین بار در سال 1978 این دستگاه را برپایه اصل علمی تحریک تصویری سلول های بینایی ساخت ، به این معنی که در کورتکس بینایی سلولهای مختلف به طور اختصاصی نسبت به فرکانس های فضایی و جهات مختلف حساسند و لذا نورونهای بینایی را می توان با کمک شبکه موج مربعی که به آرامی در مقابل چشم درحال چرخش است، فعال نمود .
صفحات طراحی شده محرک بینایی دستگاه ایشان بسیار محدود بود و زمان کوتاهی کار کردند با این وجود نتایج اولیه بسیار خوب بود و موثر بودن آن را اثبات کرد،طی سال های بعد آقای Willshaw و همکارانش 1980 ، آقایان Bavishi ، Nyman و Lennerstrand ،1983 و آقای Watson و همکارانش در مورد اثرمندی دستگاه CAM اولیه تحقیقات گسترده ای کردند و اثرمندی ان در تسریع درمان تنبلی چشم را اثبات نمودند . و به این نتیجه مهم دست یافتند که به علت سریع و کم دردسربودن و پایدارتر بودن نتیجه، باید اولین روش مورد استفاده در درمان تنبلی چشم باشد و اگر در مواردی این روشCAM therapyموثر نبود باید روش های دیگر درمان را بکار برد.
هرچند شاگردان آقای Campbellدر جاهای دیگر ، چند مرکز دانشگاهی و تحقیقاتی در اروپا و امریکا ،قاهره و دهلی این دستگاه را ساختند و کار کردند، با وجود این ویژگی های برجسته و اثبات شده متاسفانه CAM و CAM therapy رواج نیافت تا جایی که عده ای آن را منسوخ شده پنداشتند.
مطالعات و تحقیقات اخیر این جانب و همکاران اپتومتریست نیز مزایای روش CAM therapy را بیش از پیش اثبات نمود.
یک اتفاق و تجربه شخصی ، من را غیرمستقیم به سمت ساخت دستگاه CAM سوق داد.
در مقطعی که مدیر گروه دپارتمان اپتومتری بودم (1368 تا 1375)ملاقاتی با یکی از مسئولین بهزیستی آن زمان داشتم در خلال صحبت ایشان گفتند:چه ظلمی میشود،قالیبافی دارد چشمان قالیبافان را کور میکند،با تابلوی سنجش دید ،دید قالیبافان را سنجیده ایم و به این نتیجه رسیده ایم که درصد بالایی(60%)از خانم های قالیباف در حال کورشدن هستند.پرسیدم با کدام تابلو ،دید را سنجیده اند؟میدانستم تابلوی استانداردی در بازار نیست .
مشخصات تابلو را گفتند ما آن تابلو را به عنوان بدترین و غیراستانداردترین تابلو می شناختیم یک تابلوی مشمایی باریک ، تحت عنوان مرکز نوآوری های آموزشی این تابلو هیچ مشخصه دیگری نداشت (مثلا در چه فاصله ای نصب شود ؟)سه شاخه های تابلو(optotype) ،ناموزون و پایه وسط کوتاه و به طور عجیبی غیراصولی .
پرسیدم ،این تابلو را در چه فاصله ای قرار دادید؟گفتند در فاصله شش متری.
این تابلو را داشتم، در حضور دوستان Optotypeاندازه گرفتیم معلوم شد ردیف 10/1 و 10/2 تا اندازه ای برای فاصله ی چهار و نیم متری و ردیف 10/10 تا حدی برای سه متری است.
تابلویی با مشخصات ذکر شده هم از نظر فاصله و هم از نظر استاندارد را در شش متری قرار داده و دید دور را سنجیده بودند.
سوالی که مطرح شد این بود که آن چهل درصد چگونه 10/10را دیده اند؟
تاسف برانگیز بود خاصه این که آمار بدست آمده را به سازمان بهداشت جهانی (who)گزارش داده بودند سازمانی که نسبت به ایران بدبین و بدگو است.
این جا بود که با خودم عهد کردم با کمک همکاران تابلوی سنجش دید استانداردی طراحی کنیم عزیزان یاری کردند تمام رفرنس های علمی و استاندارد های بین المللی مرتبط با تابلو های سنجش دید را جمع اوری و ترجمه کردیم و براساس و اصول علمی تابلویی استاندارد طراحی نمودیم با نظر این کادر علمی و نظارت کارشناسان موسسه ملی استاندارد من به عنوان ریاست کمیسیون ،هماهنگ کننده و مجری طرح اولین تابلوی استاندارد را ساختم.
پس از این برمبنای آن تابلوی استاندارد ،اولین استاندارد ملی هم نوشته شد که در موسسه ملی استاندارد ایران موجود است و در ابتدای آن اسامی کمیسیون درج شده سعی کردیم از طریق دانشکده و یا دانشگاه چاپ تکثیر و پخش گردد تا بر تابلو های غیر استاندارد موجود در بازار غالب شود ولی متاسفانه موفق نشدیم برای به نتیجه رساندن آن زحمات تابلوی سنجش دید منطبق با استاندارد ملی را چاپ و تکثیر و تا آنجا که در توانمان بود منتشر کردیم.
در تکاپوی ساخت تابلو ها و در حین گفتگو با یکی از اساتید اپتومتری از دستگاهی به نام CAM سخن به میان آمد که برای درمان تنبلی چشم کار آیی دارد این نشست و گفتگو من را ترغیب به تحقیق در خصوص دستگاه مذکور نمود .همزمانی مطالعه کتاب “فوق طبیعت” نوشته لیال واتسن و طراحی تابلوی سنجش دید استاندارد، ساخت اولیه نمونه دستگاه CAM را در مدت زمانی کوتاه تسریع کرد.
https://artateb.com/?p=9025